Както и във всички останали страни от Югоизточна Европа, Red Hat ще работи у нас изцяло индиректно, съобщават от ComputerWorld.

В момента тече процедура по подбор на фирми-партньори. Ще бъдат подбрани 3-4 сертифицирани компании от първо ниво и 10-12 във втория „слой". След приключването на процедурата по подбор на местни компании-партньори, Red Hat значително ще се активизира по отношение на маркетинга и цялостното си пазарно присъствие в България.

Като част от своето активизиране на българския пазар Red Hat планира да създаде уникален център за сертификация на Red Hat Linux специалисти у нас. Той ще бъде сформиран след нова година при един от избраните партньори. Центърът ще предложи агресивни цени за курсовете и сертификациите - по-ниски от половината на стойността на аналогичните курсове в Германия.

Около 600 до 700 ще бъдат Red Hat внедряванията в България до края на 2007 година, прогнозират от компанията. Инсталационната база ще включва клиенти от телеком-бранша, банковия сектор и държавната администрация.