Международен екип от учени от Гърция, Великобритания и САЩ успяха да реставрират бронзова сметачна машина, спасена още преди сто години от потънал край гръцкия остров Антикитера кораб, съобщават от TechNews.bg.

Оказа се, че този древен астрономически калкулатор, направен в края на втори век преди Христа, е удивително точен и по-сложен от който и да е друг инструмент, конструиран в следващите 1000 години.

Въпреки че останките от сложния механизъм са били силно повредени от престоя под водата, с помощта на компютърно моделиране и прецизна рентгенова томография учените намериха точното място на всяко едно от 82-те бронзови парчета и реконструираха един достоверен модел на калкулатор.

Моделът показва 37 зъбни колела, поставени в дървена кутия. На капака й има циферблати и надписи, които се отнасят към движенията на планетите.

Смята се, че това е най-древното известно досега устройство, съставено от сложен комплект от задвижващи зъбни колела. Откривателите му го описват като най-стария калкулатор, тъй като може да събира, изважда, умножава и дели.

С негова помощ древногръцките астрономи са чертаели орбитите на Слънцето и Луната, определяли са кога ще има слънчеви и лунни затъмнения и дори преминаването на Марс и Венера.

Съвременните учени са удивени от факта, че по онези времена е било възможно да се направи толкова сложно техническо устройство и то от метал. Механизмът от Антикитера налага мнението, че историята на технологията далеч не е линейна.

Подобни сложни механизми започват да се правят чак през Ренесанса, когато се появяват часовниците по средновековните катедрали.