"Роскосмос" планира да изстреля биологичния спътник "Бион-М-2" с мишки и мухи на борда не по-късно от 31 юли 2024 г. Това съобщи за ТАСС ръководителят на Научно-техническия проект - заместник-главният конструктор на Института по медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките, доктор на биологичните науки Владимир Сичев.

Биологичният спътник ще бъде изведен в орбита като подготовка за по-нататъшното създаване на руската орбитална станция (РОС).

"Времето за изстрелванене се е променило, планира се да бъде изстреляно през 2024 г. Има график за догонване, който гласи, че изстрелването трябва да се състои не по-късно от 31 юли, ", каза Сичев.

Първоначално беше планирано устройството да бъде изпратено в орбита с надморска височина 800 км (орбиталната височина на Международната космическа станция (МКС) е 400 км). "Цялото оборудване се разработва от самото начало, не се правят специални промени в това оборудване, в противен случай няма да можем да летим през 2024 г. Следователно оборудването, което е създадено първоначално, ще бъде използвано, независимо от каква орбита ще бъде устройството влетят", отбеляза Сичев.

По думите му в момента продължава процесът на създаване на бордово и научно оборудване.

"Подготовката на космически кораб включва цяла поредица от работи, които са свързани не само с научното, но и с бордовото оборудване. След това те преминават различни тестове, включително в работилницата. След тяхното завършване устройството ще бъде изпратено в Байконур Космодрум Част от оборудването за "Бион-М-2" вече е предадено на главния изпълнител - РЦК "Прогрес" АД, част се тества, има оборудване, което ще бъде доставено преди Нова година, а друго след тази дата", добави специалист.

"Роскосмос" разкри причината за провала на "Луна 25"

"Роскосмос" разкри причината за провала на "Луна 25"

Провал на космическите амбиции на Кремъл

Сичев също каза, че промяната в орбитата не е повлияла на състава на животните: 75 мишки и плодови мухи ще бъдат изпратени на биосателита. "Всички, които първоначално бяха планирани, ще летят", каза той.

"Бион" е серия от вътрешни космически кораби за биологични изследвания. По-специално, учените се интересуват от ефектите на радиацията и безтегловността върху живите организми. Основен обект на изследване в рамките на проектите Бион-М са мишките.

Също така с помощта на устройството трябва да бъдат изпратени в орбита мухи, растения и микроорганизми. Първият такъв апарат, наречен Космос-605, е изстрелян през 1973 г.

През 2013 година в орбита беше отправен първият спътник от серията "Бион-М". На борда му в космоса живяха гекони, охлюви и колонии различни микроорганизми.