Руска ракета "Союз" с 36 британски телекомуникационни и интернет сателита ще бъде изстреляна от космодрума Байконур в понеделник следобед, в 15:10 ч. българско време. Това съобщи ТАСС.

Стелитите са на OneWeb, компания със седалище в Лондон. OneWeb работи за завършването на изграждането на съзвездие от сателити с ниска земна орбита, осигуряващи подобрена широколентова интернет връзка и други услуги за страни по света.

Руска ракета "Союз" изведе в орбита 36 британски телекомуникационни и интернет сателита

Руска ракета "Союз" изведе в орбита 36 британски телекомуникационни и интернет сателита

OneWeb работи за завършването на изграждането на съзвездие от сателити с ниска земна орбита

Компанията се конкурира с милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос в надпреварата за осигуряване на бърз интернет за отдалечените райони на света чрез сателити.

Британската компания планира нейната глобална търговска интернет услуга да заработи до следващата година, подкрепена от около 650 сателита.

Arianespace, която работи с Русия от близо две десетилетия, има договор за 16 изстрелвания на "Союз" между декември 2020 г. и края на 2022 г.

Тази година изстрелвания на 36 сателита се състояха през март, април, май и юли.

Русия изстреля "Союз" с 36 британски сателита

Русия изстреля "Союз" с 36 британски сателита

Сателитите на британската компания OneWeb се конкурират с проектите на Мъск и Безос

"Отвеждайки нашето съзвездие до общо 254 сателита, това изстрелване ще ни позволи да осигурим пълно покритие северно от 50 градуса географска ширина до края на 2021 г.", уточниха от OneWeb.