Ракета "Союз" излетя от космодрума "Восточни" в Далечния изток на Русия с 36 британски телекомуникационни и интернет сателита, съобщи космическата агенция "Роскосмос", цитирана от "Франс прес".

OneWeb, компания със седалище в Лондон, работи за завършване на изграждането на съзвездие от сателити в ниска орбита, осигуряващи подобрена широколентова интернет връзка и други услуги за страни по света.

Компанията се конкурира с милиардерите Илън Мъск и Джеф Безос в надпреварата за осигуряване на бърз интернет чрез сателити за затънтените райони на света.

Снимки, публикувани от руската космическа агенция "Роскосмос", показаха ракетата "Союз" да излита срещу мъгляво небе тази сутрин в 7:14 ч. местно време (01:30 часа българско).

"Всички сателити са успешно поставени в целеви орбити и са взети под клиентски контрол", се посочва в изявлението на "Роскосмос".

"Успешна мисия!", написа OneWeb в "Туитър".

Британската компания планира глобалната ѝ търговска интернет услуга да заработи до следващата година, подкрепена от около 650 сателита.

Ракета "Союз" с 38 сателита излетя от Байконур

Ракета "Союз" с 38 сателита излетя от Байконур

Сателитите са от 18 страни

Изстрелването днес беше третата партида нейни сателити, изведени в орбита от Русия, като по-ранните изстрелвания от космодрума "Восточни" с по 36 сателита се състояха миналия месец и през декември.

Първите шест спътника на OneWeb също бяха изстреляни от руска ракета "Союз", излетяла от космическия център "Куру" във Френска Гвиана през февруари 2019 г.

Миналата година компанията изстреля още 68 сателита от космодрума "Байконур" в Казахстан.

Космодрумът "Восточни" е един от най-важните руски космически проекти, предназначен да намали зависимостта от космодрума "Байконур", който Москва в момента наема от Казахстан.

Проектът постоянно изостава от графика, като изграждането му е помрачено от години от множество спорове, включително корупция.

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

САЩ решили да "плюнат в самарския кладенец"