Ракетата носител "Союз-2.1а", която за първи път от 45 години промени цветовата си гама от сиво-оранжево на бяло-синьо, излетя от космодрума Байконур.

Изстрелването беше планирано за 20 март, но беше отложено с два дни. Според източници на "Новости" в ракетно-космическия отрасъл, причината е скок на напрежението в системата за електрозахранване на стартовия комплекс и необходимостта от повторна проверка на ракетните системи.

В 8:17 часа разгонният блок "Фрегат" с 38 сателита от 18 страни се отдели от третата степен на ракетата. Първо, той ще достави южнокорейския спътник за наблюдение на Земята CAS500-1 до целевата орбита, за което ще извърши две включвания на задвижващата система. Планират се още две включвания на двигателя на разгонния блок в 10:35 до 10:37 часа, когато четири японски сателита GRUS трябва да се отделят от "Фрегат".

След включването на още два двигателя от 12:13 до 12:53 часа се очаква отделянето на останалите 33 сателита: южнокорейските KMSL, Pumbaa и Timon, японския ELSA-d, NAJM-1 и KSU CubeSat от Саудитска Арабия, DMSAT -1 от ОАЕ, три израелски ADELIS-SAMSON, два канадски Kepler, бразилския NANOSATC-BR2, четири германски Beesat, холандския Hiber-3, италианските SIMBA и Unisat-7 , руските CubeSX-HSE, CubeSX-Sirius-HSE и OrbiCraft-Zorkiy, словашкия GRBAlpha, британския LacunaSat-2B, испанския 3B5GSAT и тунизийския Challenge One.

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

САЩ решили да "плюнат в самарския кладенец"

За това изстрелване ракетата "Союз" беше пребоядисана: вместо в традиционните сиво и оранжево, тя се появи в бяло и синьо. Преди това в цялата история на полетите от 1966 г. (1 087 изстрелвания с всички модификации) "Союз" е пребоядисван само веднъж - през юли 1975 г. за изстрелването на пилотиран космически кораб с космонавтите Алексей Леонов и Валери Кубасов по програмата "Союз-Аполон". Тогава ракетата е била бяла.

Както разказаха от пресслужбата на компанията оператор на изстрелването "Главкосмос изстрелващи услуги", образецът за новото оцветяване е бил макет на ракетата "Восток", която се намира във ВДНХ. Първият космонавт Юрий Гагарин излетя на такава ракета преди 60 години.

Днешното изстрелване е четвъртото руско космическо изстрелване от началото на годината. Общо тази година, по думите на Дмитрий Рогозин, генерален директор на "Роскосмос", са планирани 29 изстрелвания.

А за "Главкосмос изстрелващи услуги", която "Роскосмос" е упълномощил да сключва договори за изстрелване на космически апарати от руски космодруми, това е първото търговско изстрелване. Второто е планирано за 2022 г. - тогава трябва да бъде изстрелян южнокорейският спътник CAS500-2.