В старание да последва стъпките на историческото кацане на Индия върху луната, японската космическа програма се надява да се възстанови от поредица от неуспехи следващата седмица със стартирането на собствената си мисия: "Лунен снайперист".

Ракетата ще носи спускаем модул, който се очаква да достигне повърхността на Луната след четири до шест месеца, както и сателит за рентгенови изображения, предназначен да изследва еволюцията на Вселената.

Изстрелването е планирано да се състои в понеделник, след като лошо време го отложи с един ден, съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) в петък, цитирани от Times Now.

Космическата програма на Япония е една от най-големите в света, но първият й опит да постави спускаем апарат на Луната се провали през ноември 2022 г. и нов тип ракета избухна по време на тест миналия месец.

Надеждите на програмата сега са съсредоточени върху "Умен спускаем апарат за изследване на Луната" (SLIM).

Както подсказва акронимът му, SLIM е малък и лек, висок 2,4 метра, широк 2,7 метра и дълъг 1,7 метра, и тежи около 700 килограма (1545 паунда).

Наречен "Лунен снайперист" заради своята прецизност, JAXA се стреми да го приземи на 100 метра от конкретна цел на Луната, много по-малко от обичайния обхват от няколко километра.

Използвайки мини роувър с размер на длан, който може да променя формата си, сондата, разработена от компания за играчки, има за цел да проучи как се е образувала Луната чрез изследване на открити части от лунната мантия.

"Кацането на Луната остава много трудна технология", каза Шиничиро Сакаи от екипа на проекта SLIM пред репортери в четвъртък, като отдаде почит на успеха на Индия.

"За да последваме примера, ние ще направим всичко възможно в нашите собствени операции", каза Сакай.

Индийски вестник: Луната е индийска!

Индийски вестник: Луната е индийска!

"Индия отива там, където никоя нация не е стъпвала досега"