Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН се открива днес на Рожен, територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Телескопът AZ 1500 е с 1,5-м огледало, изработен е от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи - с 2-м огледало, е монтиран на Рожен в края на 1979 година.

НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.

Официалното откриване на обсерваторията - най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г. 

Министър Попов няма да инициира закон за природната гледка заради пилона на Рожен

Министър Попов няма да инициира закон за природната гледка заради пилона на Рожен

Ще има обаче дебат за евентуални промени в законодателството

Днес сред поканените да присъстват на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия. Заради откриването обаче обсерваторията няма да приема посетители.

Как да признаеш нарушения в дупка, в която си налял 120 хил.лв.?

Как да признаеш нарушения в дупка, в която си налял 120 хил.лв.?

Горските стопанства на МЗХ са дарили 120 000 лв. за пилона в Рожен