самсунгЮжнокорейският гигант Samsung ще инвестира над 7 милиарда щатски долара в правителствен проект за изграждане на екологично чист енергиен комплекс. По план, зеленият град ще бъде напълно завършен през 2011 година, съобщи GreenTech.bg.

За реализация на проекта е била изграна влжаната зона Саемангеум на западното крайбрежие, която се простира на около 200 километра дължина южно от Сеул. За усвояване на земите през 2006 година бил построен морски бент с дължина 40 км.

В новия зелен град ще бъдат разположени вятърни електростанции и производствена база за слънчеви клетки. Предвижда се също създаване на научно-изследователски институт, жилища за учени и за 20-хиляден обслужващ персонал.

Очаква се инвестицията на Samsung да ускори реализацията на мащабен проект за превръщане на мелиорираните земи в екологично чист град с развита промишленост и селско стопанство, с туристическа индустрия и наука.

Миналата година Samsung обяви дългосрочен план за инвестиции в размер от над 20 милиарда долара в здравеопазване и зелени технологии.