Астрономи от Калифорнийския технологичен институт са открили, че една от планетите в двойната звездна система 55 Cnc (в съзвездието Рак) е потенциално обитаема и е доста сходна с Татуин от киноепопеята „Междузвездни войни", предадоха информационните агенции.

Точно както на въображаемата планета на Люк Скайукър, в небето на реалната - 55 Cnc e, изгряват и залязват две слънца.

Двойната звездна система 55 Cnc е съставена от жълто джудже (55 Cnc A), подобно на Слънцето, и червено джудже (55 Cnс B) с по-малки размери. То е отдалечено от жълтото на около 1000 астрономически единици и обикаля около него. (Една астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето.)
Жълтото джудже е с радиус около 0.9 от слънчевия.

Системата 55 Cnc е отдалечена на около 40 светлинни години от Земята.

Между 1996 г.  и 2007 г. учените откриха 5 планети в системата 55 Cnc A. Една от тях е подобна на Земята - с твърда повърхност и маса, съпоставима със земната, но все пак доста по-голяма.

Екипът от Калифорнийския технологичен институт, оглавяван от  Каспър фон Браун, прецизира астрономическите параметри на звездата 55 Cnc A и орбитите на планетите й, с помощта на интерферометъра CHARA.

Изследванията са показали, че условията на една от  планетите допускат съществуването на вода в течно състояние и е възможно на нея да има живот.

„Планетата 55 Cnc f, с маса равна на 0,155 от тази на Юпитер (около 46 земни маси), през по-голямата част от времето е в „зоната на живота" (за конкретната система - на разстояние от 0,67 до 1,32 астрономически единици от съответната звезда). В условията на умерен парников ефект водата на тази планета може да остава в течно състояние." - гласи научното изследване на екипа от Калифорния.

Според астрономите, планетата е в „зоната на живота" през 74% от времето, а температурите на нея варират от 52 градуса под нулата до 28 градуса над нулата (по Целзий).

Въпреки, че масата на планетата значително превишава земната, е възможно тя да има твърда повърхност. Потенциално гостоприемни за живот са и нейните спътници.