На 8 април 2014 г Microsoft ще спре поддръжката на операционните системи Windows ХР със Service Pack 3 и Windows XP x64 Edition със SP2, съобщава PixelMedia.bg.

Платформата Windows ХР дебютира през 2001 г, като стана един от най-успешните продукти на корпорацията. По данни на Net Applications, през 2008 г тази OS е била инсталирана на 80% от компютрите с достъп до интернет. Но в последните години Windows ХР бавно, но сигурно отстъпва позициите си – през миналия месец са я предпочели 38,73% от потребителите на РС.

Microsoft прекрати основната поддръжка на Windows ХР през април 2009 г. След това влезе в сила разширената поддръжка -до април 2014 г Microsoft безплатно ще разпространява ъпдейти за дупки в системата на безопасност, но за други доработки и технически консултации ще трябва да се плаща.

Впрочем, потребителите на компютри с Windows 7 могат да се възползват от възможността за даунгрейд до Windows ХР чак до 2020 г. Тази програма се разпростира върху Windows 7 Professional и Ultimate, които могат да бъдат заменени със системата Windows XP Professional.