AMD очаква общи приходи на стойност от около $1,225 млрд., което е значително по-малко от първоначално прогнозираните $1,6-1,7 млрд., съобщават от ComputerWorld.bg.

Цифрата е по-ниска дори от постиженията на компанията за същия отчетен период на 2006 г., когато AMD направи $1,33 млрд. оборот.

През последните няколко години добрите резултати на AMD се дължаха най-вече на успешните продажби на сървърните Opteron чипове, но потокът от постъпления при тях отбелязва сериозен спад, след като през миналия ноември конкурентът Intel обяви процесорната си фамилия "Woodcrest" Xeon.

Оттогава насам Intel усъвършенства и производството на чиповете си при прехода към 65-нанометрови дизайни по-бързо отколкото AMD, която ще пусне първите представители на новото поколение "Barcelona" quad-core Opteron едва към средата на тази година.

За спадовете в приходите на AMD заслуга има и резкият спад в цените на самите процесори, и то не само при тези за сървърите, но и в целия РС диапазон.

За да компенсира този проблем, през тази година AMD смята да ореже капиталовите си разходи до $500 млн. и да ограничи новите назначения само до критичния минимум, съобщават от компанията.