Компанията Arieso публикува нови данни за пазара на мобилен интернет, отчитайки ръст в потреблението на инернет трафик през мобилни устройства - смартфони и таблети. От аналитичната компания посочват, че собствениците на умни телефони за първи път са изпреварили по обем на уеб трафика притежателите на таблети, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Това неочаквано за мнозина явление може да се обясни с увеличаването на размера и резолюцията при дисплеите на смартфоните през последните месеци, както и с все по-широкото навлизане на клетъчните мрежи от четвърто поколение по стандарта LTE (Long Term Evolution).

От Arieso са изследвали статистиката за използването на 125 популярни мобилни устройства. В първата десетка на най-често използваните за мобилен достъп до мрежата апарати влизат шест смартфона, три таблета и един хибрид между двата класа устройства. При това таблетите са разположени едва на 4-то, 6-то и 9-то място по потребление на интернет услуги.

Най-активните потребители на мобилен интернет според проучването се оказват собствениците на iPhone 5, които използват 50% повече трафик, в сравнение с притежателите на предишното поколение iPhone 4S и четири пъти повече, отколкото тези с iPhone 3G.

От изследването става ясно също, че 0.1% от най-активните мобилни уеб потребители използват почти 20%т целия трафик, а на 1% от тях се падат 40% от потреблението на онлайн услугите.