Communic@teIT 2013 e Национално състезание за ефективно използване на информационни технологии в общуването. Състезанието се организира за първи път през 2012-2013 година в отговор на нарастващата нужда от изграждане в училище на умения за комуникация в реални ситуации, подпомогнати от ИКТ.

Предварителният кръг на състезанието ще се проведе от 01.12.2012 г. до 10.02.2013 г. В този период кандидатите могат да изпращат свои работи, съгласно изискванията за всяка категория, на адрес CommunicateIT2013@edunetbg.org. Класирането след предварителния кръг ще определи финалистите във всяка от категориите и ще бъде обявено не по-късно от 28.02.2013 г. Финалният кръг ще се проведе на 23.03.2013 г. в София.

На състезанието всеки ще може да донесе собствения си компютър и да изпълни поставената задача с предпочитан от него софтуер. Журито ще оценява умението да се постигне търсеният краен резултат, вместо да отмята автоматично по списък приложен ли е конкретен инструмент от менюто на софтуер с дадена търговска марка.

В състезанието включваме ученици във всички възрастови групи от 1 до 12 клас в няколко категории. Макар за най-малките това да изглежда твърде далеч, връзката между уменията, изграждани в училище, и живота около нас трябва да се утвърждава още от най-ранна възраст, за да стимулираме децата да бъдат активни в училище и да намаляваме процента на отпадане.

Рисуването и ИТ изглеждат като два съвършено различни сблъскващи се свята. Именно заради този контраст състезанието включва категории от областта на приложното художествено изкуство успоредно с ИТ категориите. Чрез дублиране на задачи в тези категории ние ще покажем, че едностранчивостта е недостатък и младите хора трябва да залагат на палитра от умения, за да бъдат успешни в реализацията си и ценни за бъдещите си работодатели. Останалите категории са свързани с фотоколажи и изработване и представяне на компютърни презентации.

Задачите, които ще бъдат поставени в деня на финала на състезанието, ще са със значим характер и социална насоченост. От финалистите ще се очаква не само да покажат технически умения, но и способност за обясняване и оригинално представяне на тяхната работа, формулиране и аргументиране на позиция.

Повече информация за регламента, състезателните категории и начините за участие: http://ingot.adamsmith.bg или на ingot@edunetbg.com.