Къща, при чието изграждане ще се използва енергия от вятъра, слънцето и рапично масло, започва да се строи в пловдивското село Царацово. 56-годишният специалист по енергетика и екология инж. Георги Стамов, ще направи първата копка на обекта на 13 септември 2006 г. и ще опита да постави световен рекорд на "Гинес" в областта на строителството, където в момента особено актуална е темата за икономия на енергия. Акцентът на неговия проект за футуристична сграда са енергоспестяващи технологии и съоръжения, които лесно могат да се внедрят в бита.

По време на строителството традиционните източници на енергия ще бъдат заменени с екологични. Вместо с ток, бензин или дизелово гориво, помпите за вода и другите машини ще се задвижват от вятърна турбина и специална хидравлична система. При безветрие ще се използва резервен вариант - слънчев панел, който преобразува светлината в ток и зарежда акумулатор. Дизелов двигател, в който за горива се използва масло от рапица, ще захранва генератор за ток с мощност 8 киловата. Той е предназначен за по-тежката техника.

С помощта на тези съоръжения в процеса на строителството ще се избегне изразходването на ел. енергия, бензин и дизел. Процесът на строителството обаче е организиран по нов начин, позволяващ обектът да се завърши за 3 месеца до етап груб строеж.

Къщата ще е еднофамилна, на два етажа, с площ 160 кв. м. и 125 кв.м. гаражи. Конструкцията й е съобразена с основната идея - да се намалят загубите на енергия. Вътре топлинните потоци ще се разпределят по нов начин. Ноу-хауто е разработено в 3 патента. Вече е защитен този за високоефективен слънчев колектор, конструиран от отпадъчни тръби за луминисцентни лампи, от които е махнат живакът. В него се използват различни покрития и огледала за повишаване на коефициента на полезно действие. Панелите са подвижни, за да улавят непрекъснато светлината. Вече се подготвят заявки за още 2 патента - за отопление на пода и на стените.

Дограмата ще бъде с подобрения, а прозорците няма да се отварят, за да се намали загубата на топлина. Сградата ще се проветрява с вентилационна система. Само прозорците с южно изложение са големи, а от северната, западната и източната страна на къщата размерите им са до 60 на 60 сантиметра. Ще бъдат приложени нови методи за изолация и за конструиране на покривните панели.

Цената на готовата къща плюс допълнителните съоръжения ще е с около 50% по-висока, отколкото на традиционните постройки, но инвестицията може да се изплати за срок от 3 до 5 години от по-ниските разходи за отопление и други енергийни нужди.

Целта на проекта е да се внедрят и сертифицират нововъведения, които биха облекчили живота на българина. Тези технологии ще могат да се прилагат и в готови жилища, за да станат по-комфортни и икономични.