Япония въведе тоалетна хартия за смартфони в тоалетните на международното летище "Нарита", съобщава "Гардиън".

В новия поглед върху смисъла на публичното удобство, потребителите са приканени да изтеглят парче хартия от диспенсер до обикновената ролка с тоалетна хартия и да изчистят екраните на своите телефони.

Хартията за смартфони, която съдържа съобщението "Добре дошли в Япония" е инсталирана в 86 кабини на залата за пристигащи този месец.

Телекомуникационната компания, която стои зад услугата - NTT Docomo, съобщи, че опцията за допълнителна хартия ще остане до следващия март.

Предлагането на хартията за почистване е в отговор на проучване, което показало, че по екраните на смартфоните обикновено има повече микроби, отколкото по тоалетните седалки. Проучването е показало, че чуждестранните посетители са изключително впечатлени от чистотата и многообразието на японските обществени тоалетни.

Тоалетните представляват сериозен бизнес в Япония, където много обществени сгради са оборудвани с високотехнологични "умни тоалетни" с подгряващи седалки и струи топла вода и въздух, което покойният ресторантьорски критик Ей Ей Гил описва като "странно пристрастяване".

В някои дамски обществени тоалетни, потребителите могат да използват звукова принцеса - джаджа, която произвежда силен звук при поискване, за да покрие всякакви смущаващи шумове, свързани с отговор на призива на природата.

Най-новите модели тоалетни в Япония имат дезодорираща функция, за която се твърди, че може бързо да елиминира неприятните миризми и "интелигентни" седалки и капаци, които се вдигат автоматично в зависимост от това дали мъж ще уринира прав или ще я използва по-дълго.

Пристигащите пътници на летище "Нарита" са окуражавани да четат хартията за смартфоните преди да я изхвърлят за детайли за точките за Wi-Fi и друга информация за пътуване.