Първо процесорът на Cell, който е движещата сила на PlayStation 3, после и високотехнологичния компютър от корпорацията IBM, а сега и Toshiba иска да внедри тази мощност в мобилните устройства и клетъчните телефони, съобщават от ComputerWorld.

Процесорът беше представен от Toshiba на провелото се високотехнологично изложение Ceatec в Япония. Компанията демонстрира още по-мощна версия на чип, която още е в процес на разработване и се очаква да е готова през 2007 г.

Въпреки че подробностите около новия чип не бяха оповестени, източник, близък до Toshiba заяви, че новото устройство ще бъде произведено с още по-усъвършенствана 65-нанометрова продуктова технология. В момента чиповете се правят от 90-нанометрова линия, а при новата технология и комутаторът ще има ниска консумация на мощности подобрени характеристики на работа.

Чиповете Cell са продукт на партньорски проект за развитие между Toshiba, IBM, Sony Corp. и Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI). Всеки чип съдържа главен процесор и осем подпроцесора, които доставят около 200 G флоп (операции за секунда) мощност.
Чипът ще се появи на пазара идния месец, когато SCEI пуска PlayStation 3 в продажба в Япония и САЩ, но Toshiba има планове за дистрибуция и за други части на света.