Капсула, превозваща американски, руски и италиански астронавти от Международната космическа станция (МКС), се приземи в Казахстан по-рано днес. Това стана ясно от пряко излъчване на телевизията на американската правителствена агенция за космически изследвания НАСА.

Руският космически кораб "Союз МС-05" върна на Земята американския астронавт Ранди Брезник от НАСА; Сергей Рязанский от руската космическа агенция "Роскосмос"; италианеца Паоло Несполи от Европейската космическа агенция.

Тримата престояха в Космоса 139 дни. 

Капсулата се е приземила в покритата със сняг и брулена от силни ветрове степ в централната казахстанска област Караганда в 10:37 часа българско време.

Усмихнатият Рязанский беше първият, който се появи от капсулата, подпомаган от спасители.

С приземяването на тримата, екипажът, който се намира в момента на МКС, се състои от само трима души. МКС е на стойност от около 100 млрд. долара и лети на около 400 км над повърхността на Земята.

На 17 декември американският астронавт Скот Тингъл, руският космонавт Антон Шкаплеров и японският астронавт Норишеге Канаи ще излетят от космодрума "Байконур", който също се намира в Казахстан, за да се присъединят към екипажа на МКС.

Снимка 328978

Източник: EPA/БГНЕС