Американски учени откриха доказателства, подкрепящи теорията на Дарвин.
Експериментално те установили, че за последните 15 000 години у човека са се появили нови гени.

Именно тогава – края на последния ледников период, се заражда селското стопанство и значително нараства плътността на населението на Земята.

В този период започва появата на гени, които отговарят за процесите на метаболизма, пигментацията на кожата, дейността на мозъка и репродуктивните функции.

Тези данни са били получени при експерименти, проведени в Чикагския университет, съобщава списание The New Scientist.
Смята се, че много от 700-те човешки гена, открити от учените – особено тези, отговарящи за обонянието и за оплождането – са преминали през процес на естествен подбор, докато преди милиони години е започнал процесът на дивергенция (раздалечаване) на човека и маймуната.

Някои от тези гени обаче – като гените на метаболизма на въглехидратите и мастните киселини - открити сравнително наскоро, попадат в други категории.
Няма данни за процесите на естествен отбор, при който са се образували те.
Логично е да се предположи, че те са реакция на новия начин на хранене, следствие от преминаването към селско стопанство, коментира Джонатан Причард, член на изследователския екип.

В частност при човека се появяват повече гени, способни за преработване на лактозата. Възможно е това да се дължи на наличието на повече мляко в храната, което пък е следствие от опитомяването на добитъка.

Освен това при някои европейци се увеличават гените, отговарящи за светлия цвят на кожата. Възможно е това да е следствие на заселването на северните региони на Европа, където има по-малко слънчева светлина, отбелязва изданието.