Ученик от Природо-математическата гимназия в София изобрети уникално устройство, което автентично пресъздава човешкия почерк, съобщи БНТ.

Звездин е деветокласникът, който накара компютъра си да пресъздава автентично почерка му. Идеята да създаде устройството му хрумва преди няколко месеца, когато заради рана на ръката не може да пише.

Вие си въвеждате всяка буква от определената азбука по екрана плъзгате с пръст, веднъж, а после не го повтаря абсолютно същото, а си генерира различни варианти, така че да изглежда автентично.

Устройството, което той е нарекъл "ARDUWRITE" изработва сам, а това му отнема около месец.

"Един познат ми даде един стар плотер, него не можеше да използвам, защото беше твърде стар и нямаше никаква документация и трябваше да хвана само механиката и моторите. Трябваше да си създам собствена електроника и собствени платки за контрол, като цяло собствена електроника, която да го контролира", разказва деветокласникът.

Преди седмица Звездин печели и Националния конкурс "Млади таланти" с иновативното си устройство. От там получава право да участва на международно състезание в Тулуза, Франция.

Да бъде изобретател Звездин приема като свое хоби, но споделя, че с удоволствие би го превърнал в своя професия, защото обича да създава, а това за него е само началото.