Много от водещите уеб сайтове са недостъпни за хората с увреждания. Tе лесно биха могли да бъдат променени, за да изпълнят изискванията на международните стандарти за достъпност, сочат резултатите от проведеното изследване, съобщиха от TechNews.bg.

Проучването, по поръчка на Обединените нации, обхваща 100 водещи сайта в 20 държави.
Изводът е, че огромното мнозинство от тях, и по-точно 97 сайта, не съответстват на международните стандарти.

Изследваните 100 сайта са от сферата на туризма, финансите, търговията и правителствения сектор в държави със сравнително добре развита Интернет инфраструктура.

Макар че много сайтове са предприели стъпки към по-голяма достъпност, те трябва да направят повече. Изискването е да станат напълно разбираеми за хора, които не могат да използват компютърна мишка, имат влошено зрение или са напълно слепи.

Най-често срещаните трудности за хората с увреждания идват от използване на програмния език JavaScript, както и от графична информация, която не е придружена с обяснения. Широкото приложение на JavaScript възпрепятства достъпа до ключова информация на около 10% от потребителите на Интернет.

Единственият шанс за слепи потребители да „видят" текст и графични изображения е специален софтуер за четене на екрана, който превръща текст и картини в електронен говор.

Друг проблем, отчетен от проучването, е свързан с използване на слабо контрастни цветови комбинации, което затруднява хората с далтонизъм.