вирусСпециалистите по компютърна безопасност предсказват появата на ново поколение злонамерен софтуер, който ще изучава социалните мрежи, блоговете и други уеб ресурси с цел събиране на конкретни данни за определено лице и използването им за по-нататъшни атаки, например за шантаж, съобщи kaldata.com,

Все още не е доказано съществуването на подобни програми, но са налични образци код, които извличат една или друга публично достъпна информация за изгода на създателите си.

В близко бъдеще се очаква появата на много по-интелигентни „шпиони", които ще създават поведенческия модел на потребителя - как работи той със сайтовете, на кого звъни през VoIP, колко често използва електронната си поща, как и с кого общува в социалните мрежи и т.н. Подобен вид софтуер, работещ в мащаб милиони потребители, ще съставя т.нар. "поведенчески слоеве" от потребители.

Подобни данни биха били много полезни на рекламните компании, които искат да знаят всичко за потребителите, а също и на ловците на промишлени и лични тайни, които много лесно биха могли да постигнат целите си. Притежавайки данни за това с кого, кога и как общува потребителят или групата от потребители, за хакера ще бъде много по-лесно да открадне данните, от които има нужда.

Янив Алтшулер, социолог и програмист от израелския институт "Бен Гурион", казва, че днес вече има множество компании, които събират данни за потребителите с легални или почти легални методи. Днес процесът по събирането и анализа на такава информация се извършва ръчно, но в не толкова далечно бъдеще събирането на данни ще бъде автоматизирано.

"Днес вече има признаци, сочещи към появяването на такива програми. Има твърде много хора, на които са нужни тези данни и които са готови да платят за тях. А, както е известно, търсенето обуславя предлагането", казва Алтшулер.

Експертът отбеляза още, че към техния институт неведнъж са се обръщали маркетингови компании с молба за създаване на програми за автоматизирано открито събиране на телефонни и други данни, както и за интелигентното им сортиране.

По-късно се появили и поръчки за създаване на проекти, напомнящи невронни мрежи, целящи динамичното създаване на портрет на потребителя, потенциално ориентиран към тази или онази услуга. Досега тези инициативи са имали конструктивен характер, но границата с деструктивността в тази област е невероятно тънка.

"В момента по-голямата част от вредоносния програмен код работи на принципа "Кради всичко и отвсякъде". В бъдеще обаче ще можем да говорим за появата на умни програми, които сами ще решават, как и кога да получават данни", прогнозира ученият.

По мнението на израелските специалисти, най-опасното при работата на тези програми е нейният мащаб, тоест възможността да анализират сведения за стотици хиляди избрани потребители и да създават нужните злоумишлени модели.

Друга опасност е постоянната актуалност на информацията. "Не можете на всеки час да променяте името си, адреса, списъка с приятели, работата, навиците и т.н.", казва експертът и продължава: "Убеден съм, че рано или късно подобен софтуер обезателно ще се появи и в ръцете на злосторници."