От България се наблюдава първото за тази година частично слънчево затъмнение. Максималното покритие на слънчевия диск, което можа да се види, бе около 72%.

В София слънчевият диск започна да се закрива частично от Луната в 9.03 часа, като максималното му закриване се достигна в 10.27 часа, съобщи БГНЕС.

Любители астрономи се събраха пред обсерваторията във Варна, за да наблюдават първото за тази година частично слънчево затъмнение.

Частичното затъмнение бе видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Най-голям е процентът на закриване, който можа да бъде видян от северните части на Европа.

Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92 процента от слънчевия диск.

От Роженската обсерватория препоръчаха на всички, които искат да видят явлението, да използват прост метод за предпазване на зрението си.

По думите на д-р Никола Петров изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина.