Експертите по сигурността откриха вирус, който поразява операционната система Mac OS X на Apple, съобщават от IDG.BG.

Макар вирусът да се оценява по-скоро като безвреден, изследователите определят OSX.Macarena като "обаждане за събуждане за потребителите на Mac".
Symantec класифицира вируса като такъв от първо ниво с много ниска степен на заплаха, тъй като не носи какъвто и да било товар или зловредни инструкции при отварянето си, а единствено се саморазпраща.

Според фирмите по сигурността, веднъж след като OSX.Macarena се активира, той заразява всеки файл, който се намира в същата папка. Symantec потвърди за наличието на по-малко от 50 подобни случая на заразяване с вируса.

Според Кели Мартин, мениджър проекти за групата в звеното, отговарящо за сигурността в Symantec, потребителите на Macintosh трябва да бъдат бдителни за заплахи от нови атаки. Специалистката съветва всички потребители на Macintosh да се уверят, че са актуализирали антивирусните програми на компютрите си.

Според Мартин, макар вирусът да е почти безвреден, неговият създател най-вероятно иска да покаже, че и операционната система на Apple подлежи на атаки и че не е толкова сигурна, колкото си мислят хората.