Вселената е с форма на футболна торка Астрономи установиха, че нашата Вселена е крайна и компактна, като по форма наподобява футболна топка – сфера, състояща се от петоъгълници. Научното наименование на тази форма е додекаедър на Поанкаре.

Астрономическите данни, получени в Парижката обсерватория са проучени от Джефри Уикс и Макартър Фелоу от Ню Йорк, заедно с техни френски колеги.

Резултатите от изследването са публикувани във вчерашния брой на научното списание Nature. Учените проучили предоставените от НАСА данни от микровълновата анизотропна сонда “Уилкинсън” (WMAP - Wilkinson microwave anisotrophy probe), която изследва остатъчния радиационен фон на Вселената, възникнала от Големия взрив.

В една безкрайна Вселена “вълните” от радиация биха били със всевъзможна амплитуда и размери. В нашата обаче възможностите за това са ограничени, пише електронното издание NEWSru.

Математикът Джефри Уикс анализирал модела на Вселената, съставен от петоъгълници и открил, че радиационните смущения в модела напълно съответстват на реалните, при това без всякакво нагаждане.

Според изследователите, това излъчване е невъзможно да се съвмести в представата за безкрайна Вселена.

Астрономът Джорд Елис от Университета в Кейптаун пише в коментар към изследването, че методиката на Уикс и неговите колеги е коректна и очевидно, ние живеем в малка и затворена Вселена.