Японската компания iSpace съобщи, че нейната мисия до Луната вероятно се е провалила. Тя се надяваше да стане първата частна компания, която успешно ще достави изследователски робот на Луната. Комуникацията с модула за кацане на Луната Hakuto-R ("бял заек" на японски) беше загубена минути преди да се приземи.

"Комуникацията беше загубена, така че трябва да приемем, че не сме успели да кацнем на повърхността на Луната", заяви главният изпълнителен директор на iSpace Такеши Хакамада, докато инженерите в Токио се опитваха да възстановят връзката. Сега те се опитват да разберат какво се е объркало. Съдбата на първия частен космически апарат е неясна, но най-вероятно той се е разбил при опита за кацане.

Според Хакамада космическият кораб е бил изстрелян от "Кейп Канаверал" във Флорида с ракета на SpaceX през декември миналата година и е изпълнил осем от десетте си задачи, резултатите от които ще послужат за подготовка на следващия опит на iSpace да приземи лунен модул. Той е насрочен за 2024 г. Космическият кораб за него вече е в процес на изграждане.

Ако кацането на модула Hakuto-R беше успешно, японската космическа програма щеше да получи тласък на развитие, въпреки последните си неуспехи. Модулът носеше няколко лунни апарата, включително миниатюрен японски модел, разработен от Агенцията за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) в сътрудничество с производителя на играчки "Такара Томи". На борда се намираше и роувърът "Рашид", конструиран от Обединените арабски емирства.

Досега само САЩ, СССР и Китай са осъществили меко кацане на повърхността на Луната, като програмите им са финансирани от държавата. Опитите на Индия и на частна компания от Израел се провалиха.