Японската космическа агенция заяви в събота, че проучва комуникацията със своята сонда, след като тя кацна на Луната, с което стана петата страна в света, постигнала меко кацане на Луната, предава Ройтерс.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщи, че сондата Smart Lander за изследване на Луната (SLIM) е кацнала на повърхността на Луната около 0:20 часа след полунощ в събота японско време (17:20 ч. българско време в петък), но все още потвърждава комуникацията със сондата.

Мисията "Лунен снайперист", SLIM се опита да кацне в рамките на 100 метра от целта си, срещу конвенционалната точност от няколко километра.

JAXA казва, че тази технология за кацане ще се превърне в мощен инструмент в бъдещото изследване на хълмистите лунни полюси, разглеждани като потенциален източник на кислород, гориво и вода - фактори, необходими за поддържане на живота. Ще отнеме до един месец, за да се провери дали SLIM е постигнал целите с висока точност, заявиха от JAXA.

Съветският съюз, Съединените щати, Китай и Индия са единствените четири държави, които са извършили успешно меко кацане на Луната, но нито една частна компания не е постигала това.

Япония все повече се стреми да играе по-голяма роля в Космоса, като си партнира със съюзника си Съединените щати, за да се противопостави на Китай. Япония също е дом на няколко стартиращи космически компании от частния сектор и JAXA има за цел да изпрати астронавт на Луната като част от програмата Artemis на НАСА през следващите няколко години.

Но японската космическа агенция наскоро се сблъска с многобройни неуспехи в разработването на ракети, включително неуспешното изстрелване през март на нейната нова флагманска ракета H3, която трябваше да съответства на конкурентоспособността на разходите спрямо доставчиците на комерсиални ракети като SpaceX.

Провалът причини широко разпространени забавяния в космическите мисии на Япония, включително SLIM и съвместно изследване на Луната с Индия, която през август направи историческо приземяване до Южния полюс на Луната със своята сонда Chandrayaan-3.

JAXA два пъти е кацала на малки астероиди, но за разлика от кацането на астероид, гравитацията на Луната означава, че спускаемият модул не може да се издигне за нов опит, казаха неговите учени. Три лунни мисии на японския стартъп ispace, руската космическа агенция и американската компания Astrobotic се провалиха през изминалата година.

SLIM беше изстрелян с японската флагманска ракета H-IIA през септември и предприе икономично четиримесечно пътуване до Луната.