Япония изстреля в четвъртък своята ракета H-IIA, която носи модул за кацане на Луната, съобщава "Ройтерс".

Японската агенция за аерокосмически изследвания съобщи, че ракетата е излетяла от космическия център Танегашима в Южна Япония, както е планирано, и успешно е пуснала Smart Lander за изследване на Луната (SLIM).

Неблагоприятното време доведе до три отлагания миналия месец.

Япония има за цел да приземи SLIM в рамките на 100 метра от целевата си точка на лунната повърхност. Очаква се мисията на стойност 100 милиона щатски долара да достигне Луната до февруари.

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

Изстрелването е планирано да се състои в понеделник

H-IIA е съвместно разработена от JAXA и Mitsubishi. Тя беше водещата носеща ракета на Япония и има 45 успешни изстрелвания от 46 опита от 2001 г. насам. След като новата ракета H3 със средна мощност на JAXA се провали при дебюта си през март, агенцията отложи изстрелването на H-IIA №47 за няколко месеца, за да се проучи причината.

Изстрелването идва две седмици след като Индия стана четвъртата нация, която успешно приземи космически кораб на Луната с мисията си Chandrayaan-3 до неизследвания южен лунен полюс.

Космическите мисии на Япония се сблъскаха с други скорошни неуспехи, с неуспешното изстрелване на малката ракета Epsilon през октомври 2022 г., последвано от експлозия на двигател по време на тест през юли.

Япония планира лунната си мисия за тази седмица

Япония планира лунната си мисия за тази седмица

Очаква изстреля своята ракета H-IIA, която ще носи модул за кацане на Луната, в четвъртък сутринта

Страната планира да изпрати астронавти на Луната в края на десетилетието.

Япония може да субсидира с около 10 милиарда йени (68,4 милиона долара) през фискалната 2024 г. Целта е ускоряването на инициативите за развитие на космическото пространство на страната.

Агенцията ще използва тази субсидия за заплащане на компании и университети, които участват в разработването на сателити, ракети и технологии за изследване на Луната.