Японската компания Mitsubishi Heavy Industries заяви днес, че планира да изстреля своята ракета H-IIA, която ще носи модул за кацане на Луната, в четвъртък сутринта, съобщава "Ройтерс". Припомняме, че изстрелването беше отложено миналия месец поради неблагоприятните метерологични условия.

Излитането на ракетата от космическия център Танегашима на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) в южната част на страната е планирано за 8:42 сутринта японско време (сряда вечерта у нас). Според компанията изстрелването ще е възможно до 15 септември.

H-IIA е съвместно разработена от JAXA и Mitsubishi. Тя беше водещата носеща ракета на Япония и има 45 успешни изстрелвания от 46 опита от 2001 г. насам. След като новата ракета H3 със средна мощност на JAXA се провали при дебюта си през март, агенцията отложи изстрелването на H-IIA №47 за няколко месеца, за да се проучи причината.

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

С "Лунен снайперист" Япония се цели в успеха на Индия

Изстрелването е планирано да се състои в понеделник

Япония може да субсидира JAXA с около 10 милиарда йени (68,4 милиона долара) през фискалната 2024 г., съобщи вестник Yomiuri днес. Целта би била ускоряването на инициативите за развитие на космическото пространство на страната. JAXA ще използва тази субсидия, за заплащане на компании и университети, които участват в разработването на сателити, ракети и технологии за изследване на Луната.