Премиерът на Русия Владимир Путин е в центъра на ИТ новините тези дни. В началото на седмицата той даде ход на мащабен преход към свободен софтуер в държавната администрация, а по-късно получи първия руски смартфон, аналог на iPhone 4, със собствено разработен процесор.

Навръх Нова година премиерът получи още един хай-тек подарък - суперкомпютър с изчислителна мощност 100 терафлопа, съобщава technews.bg.

Президентът на Руската академия на науките (РАН) Юрий Осипов спази обещанието си към Путин от април тази година да бъде завършена в срок мощната изчислителна машина.

Правителството е инвестирало в проекта 65 милиона рубли, с помощта на които производителността на суперкомпютъра е увеличена от 6 на 100 терафлопа (трилиона операции в секунда).

Ръководството на РАН уверява Путин, че при създаване на новия суперкомпютър не само са икономисани значителни средства - в пъти спрямо подобни чужди разработки, но също така е намалена драстично консумацията на енергия -машината е много по-икономична от редица чужди аналози. Това е постигнато чрез обединяване на процесорите с общо предназначение и графичните модули в една хибридна система.

Руските учени са решили още една важна задача с новия суперкомпютър. Те твърдят, че са намерили ефективни варианти за приложение на многоядрените системи. Институтът по приложна математика към РАН е създал паралелни алгоритми за компютри с десетки хиляди ядра.

В световния Топ 500 на суперкомпютрите Русия има три машини, според последната класация. Това са системите „Ломоносов" с производителност 350 терафлопа, MVS-100K на HP със 107,5 терафлопа и още една HP машина със 101,2 терафлопа, която работи в Курчатовския институт.

Новият суперкомпютър щеше да е 73-ти в рейтинга Топ 500, ако беше излязъл преди ноември т.г., от когато е последната класация. Машината ще се използва за решаване на производствени задачи.