Марс Животът на Марс е дошъл от Земята, заявиха учени от университета във Флорида, по време на научна конференция в Хюстън. Това съобщава електронното издание ГазетаРу, като се позовава на публикация в списание New Scientist.

Вярвам, че на Марс има живот. Това е безспорно, така както е сигурно, че ние сме го занесли там, твърди Андрю Шергер, автор на нова технология за обеззаразяване на космически кораби.

По думите му, резултатите от изследванията доказват, че някои земни микроорганизми са напълно пригодни да живеят в атмосферата на Марс.

Те биха могли да бъдат пренесени на Червената планета от многобройните космически апарати, голяма част от които не са подлагани на стерилизация преди полет.

Шергер е изчислил, че има много голяма вероятност микроорганизмите да са стигнали до там в капките вода, кондензирани на повърността или във вътрешността на космическите апарати. Разбира се, когато водата се изпари, те измират. Но докато капката бавно намалява размерите си, концентрацията на микроорганизмите в нея расте, което пък увеличава шансовете на оцеляване на част от тях.

Според данните на изследователите, от всички апарати, изпратени на Марс, правилно са били стерилизирани само два Viking. След това НАСА преразглежда процедурите си за стерилизация и на всички други сонди биха могли да останат микроорганизми, твърди Шергер. В това число влизат и двата марсохода Opportunity и Spirit, както и европейската станция Beagle 2.

За да докаже твърденията си, ученият цитира свой експеримент, според който устойчивите микроби, преживели стерилизацията на Земята и космическото пътешествие, имат големи шансове да живеят в марсиански условия.

Противниците на тази теория заявяват, че вероятността да бъдат открити живи микроби при минус 70 градуса е твърде малка.

Шергер е уверен, че на Марс има вода. За съществуването на микроорганизмите е достатъчна само една капка.