Наред с изобилието от антиоксиданти и по-малко фибри, гроздето съдържа още едно важно хранително вещество, с което обаче трябва да внимаваме.

Гроздето и ползите му за здравето

Защо да ядем грозде

Седем основателни причини

В една чаена чаша със сочните и сладки зърна на плода има 22 микрограма витамин К. Това количество представлява около 2 % от препоръчителната доза за жените и 18% за мъжете.

По принцип витамин К е полезен за всички, а една от основните му функции е да помага за съсирването на кръвта.

Снимка 544448

Източник: iStock

"Дефицитът на витамин К може да улесни образуването на синини или да доведе до прекомерно кървене, когато се порежем", дава пример диетоложката Келси Лоренц.

Но ако сме на лекарства за съсирване на кръвта, трябва да намалим приема на това ценно хранително вещество, защото може да намали въздействието на медикаментите.

Какво да знаем за витамин К

Какво да знаем за витамин К

Изключително важен елемент, за който рядко говорим

И тук не става въпрос да тотално да премахнем витамина от диетата ни, а да намалим общото количество. Защото той се намира в още куп други храни, не само в гроздето.