Кафето е напитка, без която мнозина не могат да започнат пълноценно деня. И тя, както и други храни и напитки, има своите плюсове и минуси. А те зависят най-вече от количеството, което консумираме, защото много хубаво никога не е на хубаво...

А две до три чаши кафе на ден се оказват истински враг на мазнините в женското тяло, доказват учени от Anglia Ruskin University. Те правят изследване с дами от различни възрастови групи.

В резултат на него установяват, че жените между 20 и 44 години, които пият две-три кафета на ден имат около 3.4% по-нисък общ процент на мазнините в тялото, и то конкретно в областта на корема.

Снимка 479343

Източник: iStock

При тези между 45 и 69 години ефектът от кофеиновата напитка е още по-осезаем - 4.1% по-малко мазнини.

Намаляването на телесните мазнини не зависи нито от вида кафе, който се консумира от дамите, нито от тяхното здравословно състояние, пояснява Еarth.

Dalgona Coffee, най-актуалната корейска кафе напитка и как да си я приготвим

"Обърнатото капучино", по което полудяха всички

В крак с тенденциите

А учените са на мнението, че този ефект най-вероятно се дължи на биоактивни компоненти в кафето, които спомагат за регулирането на теглото. Те смятат също, че заради това свое действие кофеиновата напитка може да се препоръчва като част от здравословен режим с цел превенция на все по-разпространеното в световен мащаб затлъстяване.