Не е ли любопитно (или дори съмнително), че винаги, когато говорим за топене на ледници, става дума за Гренландия, Антарктика, полюсите, Алпите, но никога за Хималаите - най-голямата планинска верига на планетата.

Това се дължи на факта, че поради една или друга причина повечето сателитни изображения на Хималаите доскоро са били съхранявани като секретна информация от САЩ. Не знаем защо, но и към момента не искаме да задълбаваме в това.

По-важното към момента е, че благодарение на наскоро декласифицирани документи и снимки, учените са успели да създадат модел на топенето на ледниците в Хималаите, който разкрива притеснителни факти за състоянието на ледовете там.

Снимка 430200

Източник: iStock

Научните данни сочат, че между 1975 г. и 2000 г. високопланинските ледници са губели около 22 сантиметра от дебелината си всяка година.

От 2000 г. насам обаче, скоростта на топене се е увеличила почти двойно и към днешна дата загубите се равняват на около 43 сантиметра годишно.

Някои от ледниците на по-ниска височина губят до пет метра от дебелината си всяка година, а снеговалежите далеч не са достатъчни, за да компенсират спадовете, пише The Guardian.

Снимка 430199

Източник: iStock

Учените от Колумбийския университет в САЩ твърдят, че глобалното затопляне е основната причина за ускорението.

Те предупреждават, че топенето застрашава живота на над 1 милиард души, които разчитат на сладката вода от ледниците като основен източник на питейна вода.

Могат ли да се завърнат епидемиите (заради топенето на вечните ледове)

Могат ли да се завърнат големите епидемии

Спящи бактерии и вируси