Лютите чушки са изключително полезни, стига да не прекаляваме с консумацията им. Но има един случай, в който не бива да припарваме до тях.

Лютите чушки, капсацинът и как пикантните храни ни поддържат здрави

Лютите чушки като лекарство

Ядем, ревем и сме здрави

Те са и отлично допълнение към редица класически ястия, като тако и гуакамоле. Но за някои от нас не са за препоръчване и тук нямаме предвид непоносимостта на рецепторите ни към лютото.

Експертите съветват да забравим за тях, ако страдаме от киселинен рефлукс или киселини. И причината за предупреждението им се крие в най-ценното активно съединение в състава им - капсаицин.

Снимка 546232

Източник: iStock

Именно капсаицинът в лютите чушки предизвиква характерния им пикантен вкус и води до редица ползи за здравето ни, които въобще не са така осезаеми. Но са факт.

За хората, които страдат от киселини обаче, парещото усещане в хранопровода е по-силно и някои дори го сравняват с чувството за заседнала буца в гърлото. Но това е най-малкият проблем.

Лютите чушки и как да разберем точно колко са пикантни

Лесен трик да разберем колко люта е една чушка

Да се доверим на носа си

Диетоложката Натали Ризо обяснява защо трябва да внимаваме пред Eat This, Not That!. Първо, пикантните храни допълнително дразнят вече раздразнения храносмилателен тракт. Второ, те отнемат повече време за храносмилане, а храната, която се застоява в стомаха ни по принцип може да причини киселинен рефлукс, както и да засили вече съществуващия такъв.