Мигрената е хронично състояние, което е способно съвсем да ни извади от строя. Острата и постоянна болка в главата, съчетана с непоносимост към шум и светлина понякога продължава с дни. Но дори и пристъпите ни да са по-кратки, със сигурност през това време не ни е до нищо.

Лек за мигрената пък не съществува, а обезболяващите имат само временен, но не и превантивен ефект. Много по-често страдат жените, отколкото мъжете - една на пет жени срещу един на 12 мъже. А последно научно изследване открива тясна връзка между хроничното главоболие и една друга болест.

В Университета във Ватерло в Канада провеждат проучване, в което участват над 700 души на възраст над 65 години.

Снимка 441556

Източник: iStock

Те са поставени под наблюдение в период от пет години, в който 51 от тях развиват деменция. Нито един от мъжете, отключили заболяването, не е страдал от мигрена, но тя е била факт в миналото на повечето жени.

И изводът е, че мигрената при дамите увеличава три пъти шанса за развитие на деменция в по-късна възраст. Като причина за тази зависимост се извежда фактът, че силното главоболие предизвиква възпаления в мозъка, които водят до неврологични изменения, пише Daily Mail.

Бракът, разводът и как влияят те на риска от деменция

Каква е връзката между брачната халка и деменцията

Колко по-уязвими са самотните мъже

Резултатите от изследването насочват усилията за превенция на деменцията към превенция и на мигрената. Според учени, ако често бягаме от ежедневната рутина и сме отворени към нови преживявания, можем да намалим риска от мигрена. Депресията пък е един от основните причинители на досадното главоболие.