Неслучайно кучето се спряга за най-добрият приятел на човека. То може да бъде обучено да брои, както и да разбира стотици думи и жестове. Според експертите пуделът е направо гений сред представителите на своя вид. Но те далеч не са най-умните животни на Земята.

Децата, психичното здраве, домашните любимци и как им помагат в развитието

Защо всяко дете се нуждае от домашен любимец

Една специална връзка

Котките са другите домашни любимци, които не бива да подценяваме. Те си имат свой собствен език и много добре развита памет. По-добра и от тази на кучетата.

Разпознават човешкия глас по интонацията. Самите те притежават рядко срещаното умение да изразяват емоциите си, като променят изражението и погледа си.

Снимка 542747

Източник: iStock

Делфините не просто контактуват по между си, но всеки един си има име. И никога не спят. В обичайния смисъл на думата. Просто дясното и лявото полукълбо на мозъка работят на смени - докато едното почива, другото е будно.

Снимка 542729

Източник: iStock

Типично за гарваните е силно развитото самосъзнание. И разпознават собственото си отражение в огледалото. Наясно са не само как сами да създават инструменти, но и как да ги използват.

Снимка 542730

Източник: iStock

Те правят разлика между обем, тегло и материал. Ето защо никога не биха пуснали дървена пръчка в контейнер, за да повишат нивото. За целта биха използвали камък.

Катериците са много хитри същества. Засекат ли потенциален крадец на хоризонта, застиват на място и започват да се преструват, че скриват деликатеса си. Но щом опасността отмине, веднага сменят скривалището.

Снимка 542732

Източник: iStock

Шимпанзетата са най-близките роднини на човека в животинското царство. Заради специфичната структура на гласовия им апарат те не могат да говорят, но затова пък с лекота използват жестомимическия език, за да се разберат.

Снимка 542733

Източник: iStock

Учените смятат, че притежават и чувство за хумор. И съответно - се усмихват, когато им стане смешно. И това не е механичен жест на мускулите, а съзнателен и емоционален отговор.

Папагалите Жако са прословути със своята приказливост. Не знаем дали това е положителен или отрицателен белег, но за едно има сваляме шапка - те са способни на съпричастност. Освен това не крият емоциите си и са умни по рождение.

Снимка 542734

Източник: iStock

Интелектуалното им и емоционалното развитие на тези папагали е колкото на едно 4-годишно дете.

Снимка 542735

Източник: iStock

Мозъкът на октоподите е с впечатляващи размери. Спрямо телесното им тегло, разбира се. Имат феноменална памет, лесно различават лицата на хората и веднага се лепват за онези, които ги хранят.

Снимка 542736

Източник: iStock

Плъховете сънуват и разговарят по между си, като използват богат набор от ултразвуци. Тоест, имат богат речник, според учените.

Снимка 542737

Източник: iStock

Няма нищо случайно в израза "помни като слон". Слоновете наистина се отличават със завидна дългосрочна памет, заради която са и ужасно отмъстителни. Но могат да бъдат и изключително добри и състрадателни, особено когато някой от стадото им се чувства зле или умира, уточняват от Fin Guide.