Прогнозите за бъдещето на нашата планета са наистина стряскащи, независимо дали говорим за замърсяване, изчезващи животински видове или промени, които настъпват във флората.

Последният доклад на Организацията по прехрана и земеделие този път насочва нашето внимание към рибите и тяхното количество в Световния океан. Изводът от него е, че популацията е поставена под сериозна заплаха и намалява с много бързи темпове.

Като основна причина за това се изтъква увеличаването на населението на планетата, което води до свръхулов и свръхконсумация. Изследователите изчисляват, че консумацията на риба в световен мащаб се увеличава двойно по-бързо от населението

Снимка 433101

Източник: iStock

По данни на Европейския съюз, жителите на Стария континент вече са изконсумирали своите рибни запаси до края на 2019 г. В този момент настъпва Денят на рибната зависимост.

Това значи, че ще разчитаме най-вече на риба и морски дарове, които са внос от други места по света. А там ситуацията не е особено по-различна.

Снимка 433100

Източник: iStock

Има и един друг проблем - идеята да се храним здравословно, което задължително включва риба и морски дарове, прави консумацията им толкова голяма, колкото не е била никога. Много по-голяма от това, което можем да уловим и да отгледаме в развъдници в Европа, предава WWF.

Humuhumunukunukuāpuaʻa - рибата с най-дългото име

Как се казва рибата с най-дългото име

Само на територията на Хаваи

Уловът в световен мащаб се равнява на 170 милиона тона, които са недостатъчно, за да задоволят хранителните потребности на населението на планетата, което достигна 3.2 милиарда души. И проблемът изглежда нерешим, защото хората няма да спрат да ядат риба, а незаконният улов пречи на нейната популация.