Признаваме си, че един от критериите, когато избираме диня, е по-малкият брой семки. Но всъщност се оказва, че само губим, като ги изхвърляме. Защото, подобно на вътрешността от самия плодов зеленчук, и те са изключително полезни.

Динята, полезните вещества в нея и защо да я консумираме цяло лято

Динята - не само вкусна, но и полезна

Не, не е само вода

Семките на динята всъщност могат да се похвалят с висока хранителна стойност и нутриолозите упорито настояват да ги консумираме.

Те са "добър източник на някои минерали, включително магнезий и желязо", казва доктор Пол Касенене, специалист по хранене и автор на Eat Your Way To Wellness.

Снимка 530195

Източник: iStock

Според изследване на експерти от Министерството на земеделието на САЩ, една унция, или 28.350 грама семена от сочния и сладък плодов зеленчук, съдържат 146 милиграма магнезий, 214 милиграма фосфор и 184 милиграма калий. Те са щедри и на цинк, фолиева киселина, желязо и калций.

Тиквените семки и многобройните ползи за здравето

Защо да ядем повече тиквени семки

Така и така скоро ще дълбаем фенери

За да усвоим напълно хранителните вещества в семките от динята, диетолозите съветват хубаво да ги сдъвчем, преди да ги погълнем. И са чудесна добавка към любимата ни салата или смути, твърдят от Best Life.