Пак да се срещнем след... 11 години. Споменът за великото парче на ФСБ, с което израснаха поколения ценители на качествената музика, винаги ще бъде жив. Румен Бояджиев и останалите майстори на инструментите от фирмения състав на "Балкантон" пееха за нещо след 10 години.

Прекрасен повод да направим алюзия с Григор Димитров.

Но новата приятна среща с него е с година по-късно.

Снимка 441683

Източник: GettyImages

По същество. През 2008 г. най-големият талант на българския мъжки тенис стана шампион за юноши в откритото първенство на САЩ, след като на финала в Ню Йорк победи 6:4, 6:3 представителя на домакините Девин Бритън. Така младежът от Хасково стана първият с две поредни титли при юношите от "Големият шлем" след френския талант Гаел Монфис през 2004 г. Малко по-рано през сезона Димитров вдигна купата на юношеския "Уимбълдън".

Победният му рейд на тревата в Лондон в най-престижния турнир в този спорт разкри на света някои любопитни подробности за бъдещата звезда. Тогава Григор получи прякора Рейнман (Дъждовния човек), тъй като призна в едно от интервютата, че прословутото британско време много му харесва.

"Уимбълдън" си е "Уимбълдън", но в момента сме на вълна US Open.

Успехът в Щатите разкри на широката общественост, че момчето с леко странния английски и любовта към гривните обича да гледа "Монк". Тогава Димитров разказваше за преживяванията по тенис турнирите в специален блог към сайта на международната федерация. А преди победния финал с Бритън бе тренирал с утвърдени звезди като Фернандо Вердаско и Даниела Хантухова. За тези, които са забравили - словачката е тенисистката с най-дългите крака, които британските таблоиди с леко перверзно удоволствие измерваха всяка година на "Уимбълдън" със специални графики и илюстрации.

"Този път Григор беше себе си, а не миниатюрен Федерер"

"Този път Григор беше себе си, а не миниатюрен Федерер"

Това пишат в САЩ

И нещо за статистиката - през 2007 г. Григор стигна финал в откритото на САЩ при двойките, но с Вашек Поспишил (Кан) загубиха от французите Жонатан Есерик и Жеро Ензерило.

И така, 11 години след титлата в Националния тенис център на САЩ Димитров отново е звезда на US Open и национален герой в България.

Поводът е победата над Роджър Федерер, която осигури на българина първи полуфинал в този турнир. Преди чутовния успех над рекордьора по титли от "Големият шлем" нашият играч бе стигал полуфинал на "Уимбълдън" през 2014 г., когато загуби от Новак Джокович (Сър), и в откритото на Австралия преди 2 години. В Мелбърн гордостта на Хасково направи невероятен мач с Рафаел Надал (Исп). Победата над Федерер дойде в момент, когато швейцарският гений игра с контузия, но за статистиката това няма никакво значение.

Мач за историята! Григор Димитров развенча Роджър Федерер и е на 1/2-финал на US Open!

Мач за историята! Григор Димитров развенча Роджър Федерер и е на 1/2-финал на US Open!

Българинът надигра категорично великия си съперник с неговия стил на игра

След 7 поредни загуби и само два спечелени сета Димитров попълни колекцията си с отстраняването и на човека, с когото непрекъснато го сравняват заради бекхенда с една ръка и сходния стил на игра. Избухването на Григор в Ню Йорк сложи край на, меко казано, неприятен период в кариерата на бившия №3 в световната ранглиста и шампион от финалите на АТР в Лондон за 2017 г. Контузията в рамото принуди Димитров да пропусне турнири в началото на сезона, а след завръщането си той продължи неуспешната серия от мачове и логично стигна до №78 в света преди началото на откритото на САЩ със 7 загуби от последните 8 мача.

Както сам призна, Димитров е понесъл тежко дните, в които се е колебаел дали да се подложи на операция По всичко личи, че май е взел правилното решение (засега) да не прибягва до интервенция на скалпела. Дните, в които е трябвало да се занимава само с фитнес, за да не загуби физическата си форма и да запълва времето си с други занимания, не са били никак лесни за българската звезда. "Без тенис направо щях да полудея", призна Димитров в интервю за официалния сайт на АТР. В този период се наложи нова промяна на техническите характеристики на ракетата, с която играе. Правил го е и друг път - отново заради травма.

Снимка 441684

Източник: GettyImages

Корекциите са най-малкият проблем за фирмен състезател на Wilson като Григор, на когото американските производители много държат. Нещо повече, при едно от посещенията си в Чикаго нашият тенисист посети лично фабриката, а много често сам избира какъв да бъде дизайнът на ракетата. Навярно всички твърди фенове на Димитров знаят, че от вътрешната страна на ракетата има надпис с неговото име.

Серията от победи на Димитров в Ню Йорк предизвиква по-особен интерес и заради факта, че Григор е на турнира без треньор. С него не са легендата и бивш шампион от "Големият шлем" Андре Агаси и Радек Щепанек. Самият българин все още няма логично обяснение за това, но с половин уста каза, че американецът и чехът вероятно са искали да му приложат познатата още от времето на Лешек Балцерович шокова терапия (е, той не го каза точно така). В същото време мениджърът му Георги Стоименов уверява, че контактите с Агаси не са прекратени. Андре изгледа историческата победа над Федерер по телевизията с Щефи Граф и цялото си семейство у дома. Важен елемент от трудния период за Димитров е решението да се раздели с треньора Дани Валверду. С човека от Венецуела възпитаникът на школата в Хасково постига най-големите успехи в кариерата си - титлата в зала О2 в Лондон и третото място в класацията на АТР.

Снимка 441688

Източник: GettyImages

Новината за промяната в антуража дойде след загубата от младия американски блъскач Тейлър Фриц на турнира в Мадрид. За хората, които следят по-отблизо кариерата на Димитров, поредната смяна на треньора не е нещо ново. При българската звезда това се случва често.

Списъкът с хората, работили с Димитров, не е кратък. Като повечето деца на треньори и Григор не е имал избор и е заведен на корта в Хасково от баща си Димитър. Специалисти, които познават по-отблизо таланта, си спомнят, че още като 6-годишен той побеждава на местен турнир съперник, който е по-голям с 4 години Комбинацията от природни заложби и отличната работа на бащата треньор постепенно дава резултат. Началото е известно и разказвано многократно - безкрайно прехвърляне на топки през мрежата на дюшемето в студената зала в Хасково. Но пък малкият се изкачва стъпка по стъпка - европейски шампион до 14 и до 16 г., титла от неофициалното световно за юноши "Ориндж Боул", споменатите успехи на "Уимбълдън" и US Open и №1 в света до 18 г. Подобно на много други млади таланти, Димитров е изпратен в прочутата академия на бившите тенисисти. Сериозна помощ по това време оказва и звездата на местния футболен гранд и носител на "Златната топка" Христо Стоичков. В академията с Григор работи Пато Алварес, който е бил треньор и на шотландския боец и бъдещ №1 в света Анди Мъри. После Димитров е с австралийската легенда Тони Роуч. Като фирмен състезател на Adidas Григор изкара период в Лас Вегас и работи с Дарън Кейхил (той е последният треньор в кариерата на Агаси) и с гения на физическата подготовка Гил Рейес, който е сред най-близките приятели на Андре и бе с огромна заслуга той да стигне до върха.

Топ 5 на фактите за Григор Димитров, които може би не знаете

Топ 5 на фактите за Григор Димитров, които може би не знаете

Чуждестранните медии проявяват сериозен интерес към завръщането на формата на тенис звездата ни

В спорт като тениса талантливите младежи рядко остават незабелязани. Това е причината треньор на българина да стане Петер Лундгрен - бивш състезател, подготвял Федерер, Марсело Риос, Марат Сафин и Маркос Багдатис. Още тогава Лундгрен заяви, че Григор има потенциал за титла от "Големият шлем". По-късно при раздялата думите му бяха, че няма смисъл двамата да бъдат заедно, след като нещата не вървят. Не е за подценяване и престоят на Димитров в академията на Патрик Муратоглу в Париж, а за известно време шефът бе личен треньор на българския талант. Нашият тенисист бе и в друга академия - шведската Good to Great, където с него се занимаваше Микаел Тилстрьом. Всичко приключи заради дългите престои на тенисиста в Лос Анджелис, където бе в компанията на тогавашната си приятелка Мария Шарапова. Известно време Григор работи и с Питър Макнамара. Австралийската легенда наскоро почина от рак и Григор доста трудно прие загубата. Изключително успешен треньор за Григор бе австралийският маниак на тема физическа подготовка Роджър Рашийд. В списъка бе и Франко Давин, с когото Димитров приключи точно преди "Уимбълдън". Тогава българинът заяви, че без проблем може да се оправя и сам по турнирите. Като стана дума, че от няколко месеца Григор е с контузия на рамото, той донякъде е късметлия, защото не му се е налагало да отсъства дълго време заради здравословни проблеми. Преди години той играеше с парче метал в ръката между палеца и показалеца след контузия заради падане на хлъзгав корт с твърда настилка в Корсика. Години по-късно в Торонто при опит да задържи врата той счупи палеца на крака си и известно време трябваше да играе със специален чорап.

Всичко това е минало, а сега Григор Димитров отново е в световните новини.

Въпреки пробива в Ню Йорк обаче се намират хора, които продължават да твърдят, че всичко на US Open се дължи на късмет (най- вече заради отказа на Борна Чорич заради контузия). Същите тези хора почти обявиха Димитров за приключил заради серията от загуби. Но за подобни анонимници в социалните мрежи почивен ден няма.

Малеева: Да се говори постоянно, че Григор е психически слаб, е странно

Малеева: Да се говори постоянно, че Григор е психически слаб, е странно

"Не успя, защото Медведев беше по-добър"