Григор Димитров спечели осминафиналната си среща от Откритото първенство на Канада по тенис срещу американеца Франсис Тиафо със  7-6(1), 3-6, 7-6(4). Двубоят в Торонто продължи 2 часа и 29 минути.

Григор Димитров - Франсис Тиафо 7-6(1), 3-6, 7-6(4)
на живо

Григор Димитров - Франсис Тиафо 7-6(1), 3-6, 7-6(4)

Българинът не е срещал днешния си съперник

Американецът е нестандартен тенисист и това направи двубоя много зрелищен. Разиграванията бяха къси, но почти винаги много изострени.

Тиафо започна по-амбициозно и натисна сервиса на българина. Той беше уверен и успя да пробие за 3-2. Но Димитров не се смути и веднага върна брейка.

Играта стана двуостра, като американецът беше по-атакуващият. Двамата имат много добра техника и постоянно правеха страхотни отигравания, обръщайки  разиграването. Въпреки, че и Димитров и Тиафо имаха по един труден сервис гейм се стигна до тайбрек.

В дългaтa партия Гришо имаше пълна доминация. Тиафо се смути и предаде гейма на едно. Самочувствието на българина се вдигна много и мачът изглеждаше спечелен.

Във втория сет геймовете вървяха бързо. В шестия Григор загуби концентрация, ядоса се, сбърка няколко топки и беше пробит. Американецът грабна шанса си и с отличните си сервиси изравни сетовете след 6-3 за 32 минути.

Третата част започна катастрофално. Димитров изоставаше с 0-2 след само пет минути игра. За щастие той удържа подаването си и успя да смути съперника си.

Григор заложи на балонни ретури до линията, което накара Тиафо да взема грешни решения. В дългия четвърти гейм нервите на американеца не издържаха и той направи двойна грешка при точка за пробив.

Снимка 372616

Източник: GettyImages

В следващите партии Тиафо сервираше по-уверено, докато Димитров се изнерви след неадекватни съдийски решения. Този път това му помогна.

Двамата играеха на много високо ниво, като на моменти се надиграваха с технически изпълнения. В този мач нервите на българина се оказаха по здрави.

В тайбрека решил двубоя Тиафо взе предимство с 4-2 при смяната на кортовете. От този момент Григор нямаше грешка. Той стигаше всяка топка и накара отчаяния си съперник да греши. Така след 1 час и 2 минути Димитров затвори срещата със 7-6(4) в третата част.

Статистическите показатели са почти равни. Тиафо дори взе една точка в повече - 107 на 106. И двамата направиха по 10 аса. В течение на мача Димитров подобри отчайващия в началото втори сервис и това го измъкна.

Франсис Тиафо е много интересен тенисист, притежаващ великолепна техника. В този двубой опитът и по-добрата концентрация определиха победителя. Хубавото е, че Григор преодоля  трудния момент в началото на третия сет без да изгуби самообладание.

Най-вероятният утрешен противник на българина ще бъде южноафриканецът Кевин Андерсън, който води срещу Иля Ивашка (Беларус) със 7-5 и 4-3.

Снимка 372615

Източник: GettyImages