Григор Димитров загуби единствения си мач на турнира "Мастърс" 1000 в Рим. Българинът водеше с пробив във втората и третата части срещу Кей Нишикори, но допусна обрати и отстъпи след 7-6(4), 5-7, 4-6. Мачът, игран на 27-мия рожден ден на хасковлията продължи 2 часа и 57 минути, като двамата тенисисти спечелиха по 107 точки.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Кей Нишикори 7-6(4), 5-7, 4-6
на живо

Григор Димитров - Кей Нишикори: 7-6(4), 5-7, 4-6

Първи мач на бългрина на кортовете на Foro Italico

Григор Димитров отново доказа, че неговите мачове не са за зрители със слаби нерви. Той прави винаги най-зрелищните отигравания, но след това дава шансове на съперниците си с грешки. И това много често се оказва фатално.

Мачът започна с ударен сервис гейм за хасковлията. Нишикори по-трудно печелеше подаванията си, но той не се впечатли от това и разчиташе на дългите разигравания.

Японецът достигна до шест възможности за пробив в петия гейм и се възползва от последната.  Той успя да форсира грешки на българина. Но в този мач, правилото беше - който пробие първи, пада.

Димитров не загуби самообладание и самочувствието му показваше, че няма намерение да се предава. Брейкът беше върнат в последния възможен момент за 5-5.

Снимка 356907

Източник: GettyImages

Така първият сет трябваше да се решава в тайбрек. В него съдията Карлош Бернардеш направи грешка в ущърб на Димитров. Това ядоса хасковлията, той се развихри и затвори решителния гейм със 7-4. Сетът продължи 1 час и 2 минути.

Играта във втората част беше много динамична и оспорвана. Нишикори по правило залагаше на връщане, но в моментите, когато Димитров изпускаше възможност за атака, атакуваше смело и вадеше загубени разигравания. Геймовете бяха дълги, но само Нишикори достигаше до точки за пробив.

Гришо успя да направи изглеждащия много важен пробив в седмия гейм. За съжаление той загуби първия си сервис при следващите си подавания. Тогава Нишикори реши да рискува и се спаси от задаващата се загуба.

Снимка 356906

Източник: GettyImages

Когато вторият тайбрек изглеждаше сигурен хасковлията загуби концентрация, направи дежурната си двойна грешка в трудни моменти и сдаде частта  с 5-7 след 59 минути.

Въпреки равенството в сетовете Григор водеше повечето разигравания, беше спечелил повече точки и изглеждаше, че ще измъкне мача. Нишикори отказваше да се предаде и почти не допускаше грешки.

Хасковлията отново проби първи в последната част и това се оказа фатално. Той успя да затвърди за 4-2 и това беше всичко за него в двубоя.

Японецът върна брейка за 4-4, възползвайки се от невлизащия първи сервис на Григор. Вторите подавания на българина в мача бяха само  с 41% ефективност.

Снимка 356911

Източник: GettyImages

Последните две партии в мача бяха много оспорвани и с красиви разигравания. И отново Димитров не посмя да завърши спечелени разигравания, докато Нишикори беше като гранитна стена срещу него. 

В края Григор Димитров направи четири грешки от загуба на концентрация и след като водеше с 40-15 беше пробит и напусна турнира Мастърс в Мадрид.

С този двубой хасковлията, показа че все още не е намерил разковничето за успешна игра на червени кортове. Много пъти той изгражда победни разигравания и изпуска решителния момент да завърши. Кей Нишикори залагаше на стегнатата и точна игра. Той почти винаги успяваше да се възползва от леките колебания в играта на Григор.

Снимка 356910

Източник: GettyImages

Сега българинът има достатъчно време да се подготви за "Ролан Гарос" 2018. Дано си е извлякъл поуки от неуспехите си в Барселона, Мадрид и Рим.