Григор Димитров победи Ник Кириос със 7-6(3), 7-6(4), 4-6, 7-6(4) и се класира за 1/4-финал на Australian Open 2018.

Мачът беше на изключително ниво, но в края нервите на австралиеца не издържаха, докато българинът запази самообладание. Играта продължи 3 часа и 17 минути. Точките са 157 на 156 за Гришо. Победата запази третото място на хасковлията в световната ранглиста.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Ник Кириос
на живо

Григор Димитров - Ник Кириос: Австралиецът върна един сет

Българинът се нуждае от победа, за да запази третото място в света

Димитров започна с труден сервис гейм, но бързо се съвзе. Кириос биеше с страхотни сервиси и правеше характерните за него рискови отигравания. Българинът му импонираше и в първия сет не допусна точка за пробив.

Гришо имаше три брейк възможности, които австралиецът спаси със страхотни начални удари. Така закономерно се стигна до тайбрек. В него Кириос загуби малко силата на подаването си и Димитров се възползва.

Хасковлията обърна разиграване в началото и взе предимство с 2-0. Той притисна съперника си, който се смути и направи двойна грешка в решителната точка за 7-6(4). Сетът продължи 52 минути.

Снимка 335373

Източник: GettyImages

Втората част се разви почти като първата. Кириос започна много мощно, като Димитров имаше проблеми в четвъртия гейм, но се измъкна.

Българинът реализира първия пробив в мача за 4-3. Той успя да форсира разигравания и да предизвика грешки от страна на съперника си.

Това не се оказа достатъчно за спечелване на сета. Димитров затвърди брейка лесно и можеше да стигне до още един пробив. Тогава Кириос отново пласира страхотни си сервиси и накара Гришо отново да застане зад линията за начален удар.

Хасковлията се притесни и играещия над ръба на риска Ник върна пробива. Григор бързо се възстанови и двамата лесно стигнаха до втори дълъг решителен гейм.

Григор сервираше първи в тайбрека и направи мини пробив за 3-1. Това вече се оказа достатъчно, защото подаваният му  бяха безупречни. При последните две точки Кириос рискува неоправдано и сетът приключи за 55 минути.

Снимка 335384

Източник: GettyImages

Нервите от втората част се прехвърлиха в третата. В първите два гейма и двамата се разминаха с пробив, но след това сервираха много силно. При 2-2 Григор се срина, докато австралиецът отпусна ръката и проби на 15.

Българинът не предаде сета, но съпротивата му се ограничи до това, да не губи геймовете си. Кириос сервираше безпощадно и нижеше ас след ас. Австралиецът намали сетовете след 6-4, за което му бяха нужни само 36 минути.

Снимка 335377

Източник: GettyImages

В четвъртата част качеството на играта се вдигна още. Кириос нямаше какво  да губи и рискува максимално. Димитров беше много стабилен и концентриран и сведе грешките до минимум.

При 2-1 българинът имаше две точки за пробив, но сервисите извадиха австралиеца. В следващата партия Гришо се спаси по същия начин.

Градусът на напрежението се вдигна много и с осмия гейм Кириос направи невероятна грешка на мрежата и беше пробит. Но този брейк не беше последен в мача, защото Григор се притесни.

Димитров загуби сервиса си и Кириос, с подкрепата на публиката остана в мача. Така двамата трябваше да играят трети тайбрек.

Снимка 335383

Източник: GettyImages

Ник Кириос победи Жо-Вилфред Цонга след три дълги партии, но днес загуби по същия начин. Димитров и Валверду знаят, че австралиецът е много силен, когато се стигне до тайбрек и се бяха подготвили отлично.

Григор сервира отлично и изчака момента. Кириос сбърка при 3-3 и даде инициативата на българина, който с отлична игра достигна до три мачбола. Австралиецът трябваше да натисне и върна лесно първия. При втория той мислеше, че е спечелил, но получи минаваща типична за Григор Димитров и трябваше да стисне ръката на своя съперник,

Снимка 335381

Източник: GettyImages

Днес Григор Димитров изигра най-силния си мач на Australian Open 2018. Той доказа, че нивото му е в зависимост от противника. Ник Кириос е страхотен тенисист, който може да се възползва от непредвидимостта си, но често бърка в решителните моменти. Следващият съперник на българина е Кайл Едмънд.

Британецът е много стегнат и точен тенисист и няма да бъде леко препятствие преди евентуалния полуфинал с Рафаел Надал в четвъртък. Димитров игра с него в Бризбън преди две седмици и спечели с известна доза късмет. Все пак Едмънд не е от класата на Ник Кириос.

Снимка 335375

Източник: GettyImages