Григор Димитров победи световния №3 Милош Раонич с резултат 7-6(7), 6-2 и се класира за финал на турнира в австралийския град Бризбейн. Българинът ще играе утре с японеца Кей Нишикори, от който има три загуби от три мача.


Хасковлията не допусна нито една точка за пробив и се стремеше да връща всеки сервис на противника. Раонич направи само 4 аса в мача. За сравнение вчера срещу Рафаел Надал той имаше 23 аса.

Срещата може да се раздели на две неравни части. Първият сет беше много оспорван, продължи около час и се реши след продължителен тай-брейк.

Вторият сет  след 2-2 беше рецитал на хасковския тенис майстор.

В първата част и двамата печелеха сервис геймовете си. И двамата допуснаха съперника да вземе само пет точки, когато сервираха. Като Раонич направи 3 двойни и грешки и практически Григор имаше спечелени само две разигравания.

Дългата игра промени изцяло играта и то в полза на българина. Канадецът не можеше да пласира първия си сервис и му се наложи да влезе в дълги разигравания. Димитров се възползва и успя да направи 4 мини пробива срещу 3 на канадеца.

Това донесе огромно психологическо превъзходство за българина.

Снимка 271704

Източник: GettyImages

В началото на втория сет се създаде впечатлението, че отново ще се стигне до тай-брейк. Но в петия гейм за първи път от началото на срещата Григор достигна до точки за пробив,

Той игра много технично и накара световния №3 да греши. При третата точка за пробив Раонич сбърка и загуби мача.

В оставащите три гейма канадецът беше изнервен от нуждата да върне пробива и играта му се разпадна. Стигна се дотам, че Григор проби за 5-2 в гейм спечелен на нула.

Последните подавания на българина бяха формалност, която трябваше да узакони превъзходството му.

Точките в мача са 66-53, но само в първия сет резултатът е 38-36. Огромното превъзходство на Димитров е в спечелените точки при втори сервис на противника. Той има в своя актив  17 от 33 възможни точки, което е повече от половината. Раонич имаше успех в само 4 от 22 възможни случая.

Милош Раонич

Източник: GettyImages

Милош Раонич

В утрешния финал хасковлията ще има един много труден съперник - японеца Кей Нишикори. Димитров има три загуби от него от три мача. Последната беше през 2016-а когато на четвърфинала на откритото първенство на Канада Нишикори спечели в три сета - 6-3, 2-6, 6-2.

Но българският тенис майстор в момента се намира в страхотна форма и досегашните мачове в турнира сочат, че победител утре ще бъде той.

Дали това ще стане ще можете да проседите в ТОПСПОРТ.

Интересен факт е, че Гришо има по-висок спечелени точки при втори сервис отколкото при първи.