Григор Димитров загуби от Новак Джокович с 6-7(5), 4-6 полуфиналния мач от турнира "Мастърс" 1000 в Париж. Българинът беше равностоен на световния №1, но показа по-слаба психика в ключовите точки, направили разликата.

Всичко се реши в последните 4 точки на тайбрека на първия сет и в петия гейм на втората част, когато сърбинът проби, след като беше повел с 15-40. Това си останаха единствените възможности за пробив цялата среща. Григор спаси първата със сервис, но сбърка при втората и срещата приключи.

Григор Димитров - Новак Джокович, на живо 6-7(5), 4-6
на живо

Григор Димитров - Новак Джокович, на живо 6-7(5), 4-6

Българинът има победа срещу световния №1

Джокович започна по-силно и си печелеше сервис геймовете с лекота. Григор за кратко беше смутен, но бързо се окопити и също вземаше безпроблемно геймовете, в които сервира.

Въпреки наличието на интересни разигравания, сервиращите не допуснаха възможност за пробив. В нито един от първите 12 партии не се стигна дори и до 40-40.

В тайбрека и двамата не рискуваха.Те си размениха по един мини пробив до 2-2. Сърбинът направи двойна грешка за 3-5. Григор имаше два поредни сервиса точка по-късно и с оглед на играта до момента изглеждаше фаворит за спечелване на сета.

Удар с рамка в аут на Григор успокои Джокович. В десетата точка двамата прехвърлиха топката 32 пъти. Инициативата се промени няколко пъти и когато по всичко изглеждаше, че Димитров ще завърши успешно, драйв волето му не уцели корта. Българинът можеше да остави топката и тогава да я забие, където реши.

Световният №1 в такива моменти е безпощаден. Григор сбърка следващите две точки и предаде първия сет след 57 минути - 6-7(5).

Снимка 450845

Източник: GettyImages

Във втората част Димитров сервираше първи и до 2-2 гейма се повтаряше сценарият от първата. Сервисите решаваха всичко. В петата партия "старата лисица" Джокович издебна момента

Григор сбърка два форхенда и един слайс за 15-40. Спаси първия брейкбол със сервис, но сбърка при втория. За Джокович остана задачата да вземе следващите си три гейма, в които сервира след 3-2.

В последните пет партии от мача посрещащата страна взе само една точка от двойна грешка на Джокович. Григор беше хвърлил кърпата, а Новак си почиваше, когато съперникът му биеше начални удари.

Снимка 450844

Източник: GettyImages

Точките в мача са 63 на 59 за сърбина. На посрещане те са 15 на 14 за Ноле. Григор направи 7 аса срещу 5 за съперника му. Двойните грешки са 1 на 4. Процентът на първи сервис е 80 на 85, а на втори 65% на 64%.

Победата на Джокович може да бъде наречена професионална. Играта и на двамата в защита беше страхотна, но две-три грешки решиха всичко.

Представянето на Григор Димитров в Париж може да бъде определено като отлично. Той се завърна в елита и ще завърши сезона или на 19-о или на 20-о място в света. А преди US Open беше извън Топ 70, което го лиши от участие на "Мастърс" 1000 в Шанхай.

Снимка 450846

Източник: GettyImages