Григор Димитров се класира за 1/4-финал на турнира "Мастърс" в Монте Карло. Българинът отново беше колеблив в първия сет, но след това наложи волята си над германеца Филип Колшрайбер с 4-6, 6-3, 6-4 за 2 часа и 23 минути игра.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Филип Колшрайбер
на живо

Григор Димитров - Филип Колшрайбер: 4-6, 6-3, 6-4

Германецът не е спирал да играе в последните месеци

И вторият мач на Гришо предложи драма на зрителите. Българинът неусетно допусна изоставане от 1-5 в първия сет. Колшрайбер пласира серия от бекхенди по правата, докато Димитров бъркаше, когато се опитваше да  вземе инициативата.

Гришо не даде без бой сета и натисна. Той успя да върне един от пробивите и започна да прави отиграванията, с които се понрави на зрителите по света. Въпреки това германецът успя да измъкне първата част за 43 минути.

Снимка 292632

Източник: GettyImages

В началото на втората част тенденцията отново се обърна в полза на съперника и той отново проби първи за 2-1. За щастие това се оказа последният му брейк в мача. Хасковлията вече имаше самочувствие и веднага се върна за 2-2.

Вторият пробив на Григор в сета окончателно обърна развоя на двубоя. Той пласира няколко страхотни топки и въпреки две грешки поведе с 4-2. Последните три отигравания бяха от най-висока класа и вдигнаха публиката на крака.

Българинът даде един гейм преди да сервира за последно в сета. Той започна партията с две грешки, но намери сервиса си и не остави шанс на Колшрайбер. Сетовете бяха изравнени след 1 час и 27 минути игра.

Последният сет беше най-продължителен, но в него Димитров диктуваше играта. Гришо вече беше спокоен и се отпусна. Съперникът му на моменти също беше на много високо ниво, но и грешеше по-често. Димитров беше почти безгрешен.

В петия гейм българинът беше близо до пробив, но игра страхливо в решителните моменти. В седмата партия брейкът стана факт. Гришо използва умората на съперника си и пласира няколко топки, които бяха изгледани от невярващия германец.

Снимка 351230

Източник: GettyImages

Колшрайбер имаше една възможност да се закачи обратно в мача в осмия гейм. Хасковлията се спаси със слайс, който през по-голямата чат от двубоя му носеше проблеми. В последната пария Димитров не пропусна възможността да опъне малко нервите на феновете си с една двойна грешка. Но след това се коригира и заби два страхотни сервиса.

Точките в мача са 95-93. Българинът има предимство, когато посреща - 40 на 34, което се оказа решително. Той направи скромните за неговите стандарти четири двойни грешки, докато германецът само една. В предишната среща между двамата Колшрайбер даде един цял гейм след сгрешени сервиси. Гришо има предимство на първите сервиси и изостава при вторите. Но и при тях има 50-процентна успеваемост, което е добре за него.

Всички резултати от турнира "Мастърс" в Монте Карло

Всички резултати от турнира "Мастърс" в Монте Карло

Григор Димитров е поставен под №4 и започва директно от втория кръг

Утре Григор Димитров ще излезе на 1/4-финал срещу партньора си на двойки Давид Гофен. Двамата трябва да играят на същата фаза и при дуетите, но е много вероятно да се откажат. Сезонът на клей за българина вече е по-добър спрямо този от миналата година.