Гръцкият тенисист Стефанос Циципас победи световния №1 Новак Джокович (Сърбия) с 3-6, 7-5, 6-3 за малко повече от 2 часа и се класира за полуфинал на турнира "Мастърс" 1000 в Шанхай (Китай).

Даниил Медведев е първият полуфиналист в Шанхай

Даниил Медведев е първият полуфиналист в Шанхай

Руснакът се справи с италианеца Фабио Фонини в два сета

Защитаващият титлата от миналата година сърбин започна ударно мача и бързо поведе с пробив и 3-0 гейма. Той продължи да сервира отлично и макар, че трябваше да отразява една точка за брейк в седмия гейм взе рутинно първия сет с 6-3 за 32 минути.

Увереният в крайния си успех Ноле намали оборотите в средата на втората част и от това се възползва младият гръг. Циципас имаше две възможности да вземе подаването на съперника си в шестия гейм след 15-40, но Джокович се измъкна.

И когато тейбрекът изглеждаше неизбежен всичко се обърна в гейм №12. Това беше единствената дълга партия в двубоя с общо 12 разиграни точки. Циципас успя да форсира грешки на Новак и след такава измъкна сета със 7-5 за 59 минути.

Снимка 447187

Източник: GettyImages

Третата част се отличаваше с бързи сервис геймове с изключение на два. При 2-1 Циципас достигна до три последователни точки за брейк. Гъркът направи страхотна грешка на мрежата при втората, но сърбинът сбърка при следващото разиграване и на практика предаде мача.

Стефанос даде само още две точки когато сервира, а дори направи още един пробив срещу обезверения сърбин в последната партия от мача.

Така утре на полуфинал Стефанос Циципас ще играе с руснака Даниил Медведев, който по-рано днес победи Фабио Фонини (Италия).

В останалите четвъртфинали от от 13:30 часа Александър Зверев (Германия) ще срещне Роджър Федерер (Швейцария), а след това ще играят Матео Беретини (Италия) и Доминик Тийм (Австрия).

Новак Джокович преследваше пета титла в Шанхай. От оцелелите до момента Роджър Федерер има два трофея.