10% ръст на туристите през лятото очаква Министерство на туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова преди среща с представителите на бизнеса. Тя коментира, че ръстът е вследствие на встъпването на пазара на нискотарифните авиолинии. През миналата година в световен мащаб над 1 млрд. души са ползвали този тип компании.

"Виждаме и какво се случва в София по отношение на уикендите", коментира Николина Ангелкова.

По думите й това е още един стимул за развитието на културно-историческия туризъм. "Надяваме се и по отношение на летищата Варна и Бургас тази тенденция да се запази и повиши. Това ще доведе до много по-голям брой на туристите", каза още тя.

Към момента заявките, които имало от авиокомпаниите, както за чартърни полети, така и за редовни, вървят с ръстове от 5-10% за Германия.

"За миналата година немският пазар отбеляза на годишна база 34% ръст. По отношение на летния туризъм немците бяха на първо място", посочи Николина Ангелкова.

По думите й тенденцията за увеличаване на броя на германските туристи у нас се запазва и това лято. Ранните записвания, които регистрират, са с ръст от 10 до 29%.

По отношение на руския пазар, Ангелкова заяви, че очаква ръст между 10 и 20%. Тя посочи, че остава проблемът с кадрите в туристическия бранш.

Регистрираните в Бюрата по труда, които си търсят работа в сектор туризъм, са 23 хиляди души.

"Със сигурност цифрата е много по-голяма", коментира още Николина Ангелкова. Ресорният министър се ангажира със създаването на координационен механизъм, чието функциониране да улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, който бе приет в края на 43-то НС. По думите й това е трябвало да бъде направено с приемането на нормативните текстове.

Друг механизъм, който предстои, е създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма по принципа на Испания, Португалия и Франция. Неговото функциониране ще бъде обвързано със следващия летен сезон. На практика центърът ще засегне най-голямата група от кадри - нискоквалифицираните и изпълнителските такива, свързани с упражняването на професиите камериерки, сервитьори, бармани.

"На база на предварителните изчисления, които сме правили, средно между 1000 и 3000 души", посочи Ангелкова. По думите й начинът на функциониране и финансиране на центъра зависи много от интереса към него.

"В момента е много важно да обсъдим всичко това с бранша. В дългосрочен план всичко зависи от връзката бизнес и образование", коментира още Ангелкова.

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Спешната проверка не установи нарушения

За тази година неохраняемите плажове, съгласно заповед на министъра на туризма, издадена до 31 март 2017 г., са 103 и още 3, които са за природосъобразен туризъм и по закон няма как да се отдават на концесия.

Ангелкова посочи, че максимално бързо за плажовете, за които току що са приключени съдебните спорове, ще бъдат придвижени процедурите по осигуряване на концесионери. Тя визира плажовете Поморие-централен, Бургас-Север, Обзор.

"Ще се постараем да намалим бройката от 103 неохраняеми плажове поне на 90", каза още Ангелкова. По закон областният управител ще трябва да каже кои плажове са най-посещавани, за да осигури водните им спасители. Министърът на туризма предложи на бизнеса създаването на Съвет по маркетинг и реклама към ресорния министър и Съвет по законодателството, за да бъде работата в сектора ежедневна.

Във връзка със сигнал за разровени дюни в къмпинг "Оазис", Николина Ангелкова коментира, че до нея не е достигнала такава информация, но ще бъде направена проверка.

"Миналата седмица имаше проверка за подобен случай по данни на граждани на "Слънчев бряг- Юг" и "Слънчев бряг - Централен". Проверката показа, че става въпрос за диги, които са били изградени, за да се предпазва плажът и заведенията през зимата", посочи тя. "В активната плажна площ няма дюни на база на информацията", каза още Ангелкова.

На срещата присъстваха и представители на браншовите организации и вицепремиерът Валери Симеонов.