303 заведения за общественото хранене и столове, 118 хранителни блокове в детски заведения, 43 обекта за търговия с храни, и 20 за производство на храни са проверили са проверили инспекторите от РИОКОЗ в Бургас, Варна и Добрич.
При извършените проверки са издадени общо 53 предписания, 45 актове за административно нарушение и 16 заповеди за временно спиране експлоатацията на обекти.
Целта е да се установи готовността на производители и търговци в началото на летния сезон за спазване на санитарно-хигиенните норми. Министерството на здравеопазването разпореди засилен контрол за намаляване на рисковете за здравето на хората.
Обектите се проверяват за наличие на система за съхранение на храните, течаща топла и студена вода, спазване на технологичните изисквания при приготвяне и сервиране на храната, предлагане на готовите ястия за консумация в деня на приготвянето.
Личната хигиена на персонала е също част от задължителните изисквания, обект на проверка от контролните органи.
Издадени 45 предписания за привеждане на материалната база в съответствие със здравните и хигиенни изисквания, предимно в детски и учебни заведения, и обекти за хранене към почивни бази.
За пропуски във воденето на документацията по безопасността на храните са съставени 2 акта за административно нарушение.
През целия летен сезон контролните органи на РИОКОЗ в Бургас, Варна и Добрич ще осъществяват засилен контрол върху хранителните и търговските обекти.