По данни на гръцки туроператори заявените почивки на българи за Гърция към момента отчитат ръст между 10 % и 25 %. Това обяви на пресконференция председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА) Байко Байков.

Той бе помолен за коментар на увеличението на данъците в Гърция. Байков отбеляза, че през 2016-та година Гърция регистрира рекорд в своя туризъм. Очаква се този рекорд да бъде повторен. България е един от трите пазара, които генерират най-много приходи в Гърция. Точните данни за ръста през миналата година ще станат ясни към края на февруари.

Байко Байков отбеляза, че в момента има пакети за 10 дни, които струват 150 лева. По думите му над 1 млн. българи са почивали в Гърция през миналата година.

Туристическият бранш скочи срещу „клиентската сметка”

Туристическият бранш скочи срещу „клиентската сметка”

Туроператорите нямали да могат да планират паричните потоци

Председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции обяви, че данните на Министерство на туризма за ръста на туристите у нас няма как да бъдат верни. Той посочи, че според статистиката от летищата, опериращи у нас, регистрираните пристигания са под 5 милиона, а със заминаванията са 9 млн. на година.

По думите му, ако са верни данните на Министерство на туризма, то тогава в активните седем туристически месеца би следвало у нас да пристигат по един милион на месец. Това грубо сметнато означавало по 30 000 на ден или по 300 туристи на час, което означава по шест автобуса на всеки час.

Байко Байков коментира още една тема - тази, свързана с популярните сайтовете за групово пазаруване. По думите му една част от тях извършват нарушение на Законите за туризма и действат в абсолютна вреда на легалните туристически агенти.

"По-голямата част вече са регистрирани, но има и такива, които не са регистрирани като туристически агенти", коментира още той и визира тези, които приемат такси от потребителите, действайки на принципа на рекламна онлайн платформа.